1923 Mustafa KEMAL ( T.B.M.M )
Eğitim ve öğretimde uygulanacak yöntem, bilgiyi insan için gereksiz bir süs, bir baskı aracı yada bir uygarlık zevkinden çok yaşamda başarıya ulaşmayı sağlayan işe yarar ve kullanılan bir araç durumuna getirmektir.
1925 Mustafa KEMAL ( Öğretmenler seslenişi )
Erkek ve kız çocuklarımızın aynı şekilde bütün öğretim kademelerindeki eğitimin uygulamalı olması mümkündür. Memleket evladını her eğitim kademesinde ekonomik hayatta etkili ve verimli yetiştiriniz.
1930 lu yıllarda İsmail Hakkı TONGUÇ
Köy enstitülerinde yetiştirilen çocuklar iskolastiğe köle olmaktan kurtarılmaya çalışılmıştır. Onların kültürleri , cila şeklinde ezberlenerek benimsenmiş bilgi değil , iş içerisinde iş vasıtası ile öğrenilen öz bilgidir.
Eğitimcilerin , düşünürlerin ve idarecilerin ortaya koyduğu başlıca iki ana konu günümüz eğitimi için çok önemlidir.
1. Eğitim ne kadar çeşitli alanlarda olursa olsun elde edilmek istenen sonuçlar ne kadar farklı olursa olsun eğitim ve öğretim uygulamalı , ekonomik ve üretken olmalıdır. Burada sözü geçen ekonomik eğitim en ucuza mal edilen eğitim değil, ürettikleri ekonomik bir değer içeren eğitim anlayışıdır.
2. Çağımızda dünya yöresel veya doğal kaynaklara dayalı ekonomik düzenden bütünsel ( global ) ve teknolojik ilerlemelere dayalı ekonomik düzene geçmiştir. Dolayısı ile gelenek ve görenek diye adlandırdığımız geçmiş yaşantı dilimleri ile günümüz dünyasını anlamak ve şekillendirmek mümkün değildir. Bilim ve teknolojide bir yandan bilinmeyenleri çözerken diğer yandan ürettiği araç ve gereçleri daha karmaşık fakat kullanımı çok daha kolay ürünler yaratmaktadır. Beceri , el ve beden kabiliyetinden baş döndürücü bir hızla beyin yani teknolojiyi algılama ve uygulama becerisine dönüşmektedir. Bu nedenle eğitim teknolojinin temel ilke ve kavramlarını içerecek şekilde düzenlenmeli ve eğitim programları ile eğitim içerisindeki üretim sanayinin incelenmesine dayalı olarak oluşturulmalıdır.
Çağımız eğitimine yön veren bu iki önemli görüşün ışığında oluşturulacak modern eğitimin kuramında ise şu ilkeler yer verilmelidir.
- Uygulama ve kuram birlikte kullanılmalıdır. Bunu için günümüz teknolojisi ile üretimin yapıldığı her yer bir okuldur. Öğrenci okulda öğrendiklerini , üretim yapılan yerde uygulamalı ; uygulama sonuçlarına göre , kuramı yeniden gözden geçirmeli ; kuramdaki eksikleri tamamlamalı , yanlışları düzeltmeli kuramı yeniden oluşturup uygulamaya koymalıdır. Bu süreç biteviye sürmeli ; eğitim ortamı bunu sağlamalıdır. Çünkü uygulamasız kuram ; kuramsız uygulama olmaz.
- Okul bir endüstri kurumu olmalıdır. Çünkü eğitim üretimden kopuk olamaz. Öğrenci yaratıcılığını geliştirdiği bir üretim sürecinin içerisine girmelidir. Yalnız yeteneklerinin geliştirmek değil , aynı zamanda eğitim ortamında ekonomik değeri olan bir iş üretmelidir. Deney , gözlem , araştırma , inceleme , gezi gibi etkinliklerin yanı başında yaparak yaşayarak öğrenme – öğretme sürecine öğrenci girmelidir.
- Kolektif bir bilinç oluşturmak için, kolektif çalışma ve üretimde bulunmak gereklidir. Eğitim ortamında bireye değil gruba ağırlık verilmelidir. Öğrencilerin tümü üretim çalışmalarına girmeli , görev almalı ve ekonomik değer içeren karmaşık yapının bir parçası olduğunu, dolaylı veya dolaysız olarak yarattığı ürünü değerlendirilmelidir.
- Eğitim durumunda öz eleştiriye yer verilmelidir. Üretici işin planlanması, uygulanması, değerlendirilip geliştirilmesinin her aşamasında yapılanların tümü grupça tartışılmalı, herkesin görüşü alınmalıdır.
- Eğitim ortamında karakter eğitiminde yer verilmelidir. Bunun için insan hakları ve yurttaşlık eğitimi işe koşulmalıdır. Kişiler hem yaratıcılıklarını geliştirmeleri , hem de buyruk beklemeden yerine getirmelidirler. Bu amacın gerçekleşmesi için öğrencilerin eğitim durumunda tartışarak, üretim ortamında karar vermeleri, görevlerini buyruk beklemeden yapmaları sağlanmalıdır.
- Eğitim ortamında bilimsel akıl yürütmeyi öğrencilerin kullanması sağlanmalıdır. Bunun için tez , antitez ve sentez sürecinin işe koşulduğu doğal ve toplumsal olgular sınıfa getirilmelidir. Ayrıca bu süreç değişik üretim araçlarında öğrencilerce kullanılmalı ; böylece onların çok yönlü yetişmelerinde sağlanmalıdır.
- Toplum ve doğadaki tüm olgu , olay ve nesnelerin birbirleri ile ilişkileri olduğu durumlar eğitim ortamına getirilmelidir. Öğrencilerin bunları çözümleyerek öğrenme ve öğretme etkinliklerine katılmaları sağlanmalıdır. Tüm olgu , olay ve nesnelerin nedenlerinin bilimsel izahları olduğu; çözümlerde eksik kalınan noktaların ise bilim ve teknolojideki gelişmenin yetersizliğinden kaynaklandığı; toplumsal olgularında kökeninde ekonomik nedenlerin yattığı öğrencilere anlatılmalıdır.
- Kişiler beden ve estetik açıdan yetiştirmek içinde onları bu tip kültürel faaliyetlere direk katılabilecekleri ortamlar yaratılmalıdır.
- Eğitim ortamında disiplin sağlamada gerektiği zaman ceza kullanılmalıdır. Ancak bu ceza hiçbir şekilde insan haklarına aykırı olmayacağı gibi öğrenciye tekrar topluma kazandırmak için uygulanmalıdır. Öğrenciyi topluma kazandırmak ilkesinden hiçbir şekilde vazgeçilmemelidir.
- Okul öncesi eğitimde ve ilköğretimde teknolojinin ilkeleri ve teknolojiyi algılama becerisi ; genellikle eğitsel oyunlarla kazandırılmalıdır.
Alıntıdır.