Şu ana değin anlatılmış olan nemlendirme ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanılan nemlendirme yöntemleri ısıl ilişki olarak iki kola ayrılır:
A - İzotermal Nemlendirme
B - Adyabatik
A - İZOTERMAL NEMLENDİRME
İhtiyaç duyulan nem miktarını sağlarken ortam sıcaklığına artı veya eksi yönde katkıda bulunan sistemler İZOTERMAL yöntem olarak değerlendirilmiştir. Bu yöntem kapsamındaki nemlendirme cihazlarında esas işlem nemi oluşturacak su buharını elde etmektir.
Bu yöntemi kullanan cihazlarda enerji kaynağı olarak beş çeşit yakıt türü söz konusu olmaktadır.
- Elektrik enerjisi : Bu enerjinin kullanımı elektrot ile veya rezistanslı ısıtıcılar ile buhar üretimi gerçekleşir.
- Doğal gaz enerjisi
- LPG( Likit petrol gazı)
- Motorin
- Fuel-oil
AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI
Yukarıda anılan yöntemlerde yatırım maliyeti bir miktar daha düşük olmasına karşın kullanım esnasındaki Birim Maliyet (yani tüketim) çok yüksek olmaktadır. (Bkz. Tablo 1-2-3)
Aynı zamanda bu cihazların nemi oluşturduktan sonra bekleme zamanında (ve kanal boyunca yoğuşma noktalarında) 30-70°C değerinde su oluşumuna sebep olmaktadır. Sonuç itibariyle bu sıcaklık değerinde bekleyen su bakteri oluşabilmesi ve gelişebilmesi için en uygun ortam koşullarını oluşturmaktadır.
B - ADYABATIK NEMLENDİRME
İhtiyaç duyulan nem miktarını sağlarken, nemin sağlandığı su ortam sıcaklığında olmak koşuluyla, ortam sıcaklığına artı veya eksi yönden katkıda bulunmayan sistemler ADYABATIK yöntem olarak adlandırılır.
Bu yöntemin kapsamındaki nemlendirme cihazları iki ayrı sisteme sahiptirler:
- PULVARİZASYON YÖNTEMİ
Bu yöntemde esas, nemlendirilecek ortama suyun nozullar ve hava basıncı kullanarak püskürtülmesi sonucunda belirli büyüklükte su partiküllerinin (min Ф=10 µm) ortama basılmasıdır.
Bu yöntemde (verimli bir çalışmaya ulaşmak için) 20-80 bar gibi hava basıncı gerekliliği vardır. Ayrıca bu yöntemde kullanılan su tümüyle gaz fazına geçmeyip, su zerrecikleri yapısında kalır. Bunların gaz fazına geçmesi için gerekli ısı enerjisini kanaldaki havadan alma zorunluluğu vardır. Bu gerçekleşmediği takdirde elde edilen nemlendirme miktarı azalacak ve zerrecikler de kanallarda birikecektir. Bu çevrim ise harcanan su ve enerji miktarı ile elde edilen nem arasında farka yol açacak ve verimsiz bir uygulama olacaktır. Ayrıca uygulamalar göstermiştir ki nozulların problemsiz çalışmaları periyodik bakımlara ihtiyaç göstermektedir. Bu da işletme koşullarında arzu edilmeyecek bir husustur.
Bu yöntemde sisteme verilen su ile ihtiyaç duyulan nem arasında ampirik bir formül yoktur. Yani ihtiyacınız olan nem seviyesini ne kadar su harcayarak elde edeceğinizi bilemezsiniz.
- ULTRASONİC YÖNTEM
Bizim cihazımızın da içinde bulunduğu bu yöntemde esas, nemlendirilecek ortama suyun belirli bir frekansta titreştirilmesi sonucu moleküler bağların koparılarak faz değiştirilmesi ( sıvı fazdan – gaz fazına geçmesi ) sonucu 1 mikron çapında moleküler yapıda buhar oluşturulması ve ortama gönderilmesidir.
Nemlendirme ünitesi olarak tarafınıza sunduğumuz bu yöntemin, sahip olduğu teknoloji sonucunda ortaya çıkan avantajları şunlardır:
· Diğer bütün nemlendirme cihazlarının enerji tüketimleri yanında %93’lere varan enerji tasarrufu ki bu konu tablo 1-2-3’te detaylı olarak görülüp, incelemenize sunulmuştur.
· Teknolojik yapısı sebebiyle bakım gereksinimi çok azdır.116 lt/h kapasitesinde bile mono faze çalışabilir.
· Kullanılan su sıcaklığı ortam seviyesinde olduğu için ve 50-70°C’lere hiç çıkmayacağı için bakteriyel faaliyet ortamı oluşturma ihtimali en düşük olan yöntemdir.
· Çalışma esnasında gürültü oluşturmaz.
· Su depolama haznesi minimum büyüklüktedir.
· Kullanılan suyun %100’ü buhara çevrildiği için verim çok yüksektir.
· Kullanılan su miktarı ile ortam nemliliği arasında doğrusal bir ilişki vardır.
· Şebekeden çekilen akım çok düşük olduğu için elektrik alt yapısında hiçbir problem yaratmaz.
· Sistem basınçlı kaba ve izolasyona ihtiyaç duymadan çalışır.
· Etrafındaki ortamla ısı alış-verişi yoktur.
Not: Ultrasonik yöntemin yüksek verimiyle ilgili olarak Batı Michigan Üniversitesi Teknik
Komisyonunda görevli Joanna R. Turpin’in yazısına www.esmagazine.com (engineered systems magazine) sitesinde doküman arşivi bölümünden Nisan 2003 tarihli dökümana ulaşarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Ultrasonik yöntemin kuruluş maliyetinin diğer sistemlere göre daha yüksek olması dışında dezavantajı yoktur.